VAN BLANCO NAAR BOEK

VAN BLANCO NAAR BOEK

Rubeyda Yilmaz

Applied Context  2022—2023

Door de opkomst van de machines is het ambacht van het maken van boeken met de hand aan het verdwijnen. De machines zullen de taken overnemen en boekbinden zal een verloren ambacht worden.

Door dit problematiek heb ik ervoor gekozen om het ambacht en de bindwijzen (met de hand) terug in de kijker te zetten.

Een boek is een object waarmee men is opgegroeid en bijna dagelijks in contact komt. Doordat ‘een boek’ in veel diverse vormen en manieren voorkomt, zorgt het juist voor een persoonlijke invulling.

In de grafische wereld wordt het boek vanuit een ander perspectief bekeken en is dit ook een apart vak. Binnen het boekdesign speelt de keuze van de bindtechniek een belangrijke rol. De juiste keuze van een bindtechniek zorgt voor een meerwaarde van het product.

In het tijdperk waarin wij nu leven is bijna alles digitaal. Handarbeid en het ambacht van boekbinden is aan het verdwijnen. De ontwerpers ontwerpen hun lay-outs digitaal, versturen hun bestanden via mail, laten het maken door machines en ontvangen hun eindproduct per post.

Die verloren handarbeid en ambacht trok mijn aandacht. BINDING zorgt ervoor dat het ambacht en bindwijzen (met de hand) terug in de kijker word gezet.