Waking up to the Moon

Waking up to the Moon

Rik Maes

Applied Context  2022-2023

Het jaar is 2101, de mens heeft de Aarde verlaten en een nieuwe ruimtekolonie rond de Maan ontwikkeld. Een toekomstbeeld dat geïnspireerd is op de 'Gateway' van NASA, dat inmiddels werkelijkheid is geworden. In deze kortfilm volgen we de dagdagelijkse routine van een eenzame arbeider die probeert de natuur met zich mee te nemen.

Vertrokken vanuit mijn fascinatie voor ruimtevaart situeerde ik me al snel binnen science-fiction. Wat mij vooral interesseerde in de verhalen binnen dit genre is de geloofwaardigheid dat het met zich kan brengen. Dit wordt bereikt door het onbekende te plaatsen in een herkenbare context die gerelateerd is met de mensheid. Zo krijgen we een gevoel dat het over een aantal jaren werkelijkheid kan worden. Hierdoor ben ik gaan kijken naar huidige ruimteprogramma’s, met name het Artemisprogramma van NASA, waarbij ze een nieuw ruimtestation rond de Maan gaan ontwikkelen, genaamd de ‘Gateway’.

Voor mijn project neem ik deze ‘Gateway’ als basis voor mijn eigen toekomstbeeld. De mensheid heeft de Aarde volledig verlaten en dit ruimtestation zal dienen als een centrale haven waaromheen een nieuwe ruimtekolonie zich heeft ontwikkeld. In mijn kortfilm onderzoek ik verschillende spanningen en thema’s die daarin naar voren komen, bijvoorbeeld de neiging om de natuur naar een artificiële omgeving te brengen. Ik leg de focus op de menselijke handelingen en de dagdagelijkse routine om een nieuwe definitie aan science-fiction te geven.